De joodse bruid - Deel 2

oktober 24, 2017

Hallo iedereen! Vandaag stel ik jullie mijn tweede citaat voor uit het boek 'De joodse bruid'! Het citaat dat ik vandaag zal voorstellen, is de meest ingrijpende zin in het hele boek naar mijn mening. Het situeert zich in het jaar 1942, net nadat Edith naar München gevlucht is voor de 'Judenrein' die plaatsvond onder leiding van Adolf Eichmann. Heb je de vorige blogpost over dit boek gemist? Klik dan snel hier!

24 oktober 2017

---

'Je hebt me goed gehoord. Je moet mijn vrouw worden.'


Werner Vetter
Wanneer Edith naar München vluchtte, ging ze daar voor het Rode Kruis werken. Vlak daarna ontmoette ze in een kunstgalerie Werner Vetter, een kunstschilder die uit broodnood vliegtuigen voor de Luftwaffe beschilderde en lid was van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij. Edith besefte maar al te goed dat de ontdekking van haar ware identiteit na een huwelijk met een NSDAP-lid haar in diepe problemen kon brengen, besloot ze hem de waarheid omtrent haar joods-zijn en haar valse papieren te vertellen. Tot haar verrassing vond Werner dit geen probleem. En zo geschiedde op 16 oktober 1943. Op 9 april 1944 werd hun dochter Maria Angelika Vetter geboren. Zij is vermoedelijk het enige joodse kind dat in een nazi-ziekenhuis ter wereld kwam.En zo geschiedde op 16 oktober 1943. Op 9 april 1944 werd hun dochter Maria Angelika Vetter geboren. Zij is vermoedelijk het enige joodse kind dat in een nazi-ziekenhuis ter wereld kwam. 



Dit citaat sprak me vooral aan omdat het voor mij zichtbaar werd dat er, zelfs in oorlogstijden, nog steeds voor rationeel denkende individuen van 'het arische ras' de liefde de tirannie van het Derde Rijk kon overwinnen. Werner, die in 1944 officier in het Duitse leger werd door zijn superieure kwaliteiten, insubordineerde reeds vanaf het begin de oorlog! Een mooi voorbeeld van verzet!


Tot de volgende keer x

You Might Also Like

0 reacties

About Me

https://www.instagram.com/ptrjnvnhv/